Ga naar de inhoud

Hardlopen: op naar de 16 kilometer

Alweer een tijd geleden plaatste ik een bericht over het hardlopen, waarin ik vertelde dat ik aan het opbouwen was naar de 10 kilometer. De Vennenloop stond namelijk gepland in april en ik was ook wat zoekende naar de juiste momenten om te gaan lopen. Inmiddels zijn we 5 maanden verder en wordt het wel weer tijd voor een update.

De Vennenloop

Op 20 april was het dan zover, de 10 kilometer bij de Vennenloop. Door de vele regen van de weken ervoor werd het parcours aangepast, maar nog steeds zou ik 10 kilometer gaan lopen. Zo’n georganiseerde loop is dan toch weer spannend. Het ging goed, ik had een gezellig loopmaatje, we hadden een fijn tempo. Ondanks een stuk met flink wat wind en regen, liep ik de 10 kilometer en was ik ook nog best tevreden over de tijd. En al vond ik het nog wel pittig, er ontstond al een beetje het idee dat ik dan ook nog wel verder zou kunnen dan die 10 kilometer. Maar eerst stond er nog een ander evenement op de planning.

Van Wageningen naar Oisterwijk

Want ieder jaar worden er vanuit Wageningen door loopgroepen bevrijdingsvuren verspreid over heel Nederland. Je loopt ’s nachts van Wageningen naar Oisterwijk en wisselt elkaar af. Ik werd gevraagd om mee te lopen en bedacht me dat ik dat wel een mooie uitdaging vond. Dat werd het zeker, maar ook een erg mooie ervaring. Het lopen doe je steeds in een klein groepje, waarbij je ook stukjes fietst. Dat is goed te doen. Het was vooral een bijzondere ervaring, het samen lopen onderweg, het rijden naar de volgende stopplek, maar zeker ook de mooie ontvangst in Oisterwijk. Het bevrijdingsvuur werd naar het bevrijdingsmonument gebracht en werd officieel ontstoken. Daarna nog met z’n allen naar het raadhuis voor wat drinken en een hapje. Een mooie ervaring, maar ik was blij dat ik thuis was. ’s Middags ben ik in slaap gestort op de bank. 🙂

Tilburg Ten Miles

Inmiddels heeft zich in mijn hoofd het idee ontwikkeld dat ik meer wil dan die 10 kilometer. In september staat de Tilburg Ten Miles (TTM) gepland en het oorspronkelijke idee om daar ook 10 kilometer te gaan lopen, begint langzaam te verdwijnen. Want als die 10 kilometer is gelukt, dan moet ik toch ook 16 kilometer kunnen lopen. Voor mezelf is er één voorwaarde, voordat ik me daadwerkelijk inschrijf. Ik wil een jaarcontract bij mijn werkgever, hoofdsponsor van die TTM. En dan meld ik me via mijn werk aan voor die 16 kilometer. Dat jaarcontract is binnen en ik heb me aangemeld voor de Ten Miles.

Verder opbouwen

Dus nu moet ik op gaan bouwen naar de 16 en nog wat kilometer. Daarvoor volg ik het programma van Evy, die mij precies vertelt hoeveel en hoe hard ik moet lopen. Dat laatste gaat op hartslag en ik loop regelmatig harder dan ik mag van Evy. Ik merk dat ik dar lastig vind. Gisteren hield ik mijn hartslag niet bij en dat was eigenlijk wel fijn lopen. Ook al liep ik dan waarschijnlijk toch iets te hard. Verder houd ik me wel aan het schema, maar vraag me soms wel af of ik niet sneller op moet bouwen. Uiteindelijk kom ik natuurlijk uit bij de Ten Miles, en het zal allemaal wel goed komen, ik voel er nu toch al wel wat spanning voor.

Omdat ik me graag aan het schema houd, is het wat lastig om ervan af te wijken. Dus loop ik de laatste tijd op zaterdag niet mee met de loopgroep. Aan de ene kant mis ik dat wel, het is erg gezellig. Maar ik merk ook dat ik op die zaterdagochtend thuis juist productiever ben en het huis er wat opgeruimder van wordt. Maar binnenkort staat er een early bird loop gepland, met zonsopkomst gaan hardlopen. Dat lijkt me dan toch wel erg leuk om te doen, dus toch maar wat afwijken van mijn schema. En als ik gewoon blijf trainen, die 3 keer in de week lukt de laatste tijd prima, dan moet dat gewoon goed komen eind september.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mevrouw Niekje
26 dagen geleden

Mooi om zo’n doel te hebben. Je bent goed op weg ook. Ik snap dat zo’n loopgroep gezellig is, maar ook dat je je tijd thuis dan productiever gebruikt. Keuzes, altijd lastig. Lekker doen wat voor jou het beste en fijnste is. En die 16km gaat je lukken, daar steek ik mijn hand voor in het vuur Aukje!

Marie
Marie
21 dagen geleden
Antwoord aan  Ons Auk

Ik , als toen bijna zestiger had me voorgenomen om de halve marathon te lopen.Ik ben gewoon elke keer wat langer gaan lopen. Als we met de club 12 km liepen, liep ik eerst hard naar de club toe , dat was 1,5 km en na de loop gewoon weer op een drafje terug.Ik heb zo tot 18 km gelopen en daarna gewoon steeds de trainingen mee met de club 3 keer in de week. Nooit 21. Tot ik de halve van Zwolle ging lopen. Ik wist dat als ik 18 kon, ik die 3km er bovenop ook makkelijk kon halen. En dat lukte ook gewoon. In een prima tijd. Ik ben nu 62 maar kijk er nog steeds met een grote lach op terug.Ik loop ook nog steeds maar nooit meer dan 10.

Irene
25 dagen geleden

Goed bezig! Een keer starten met Evy staat nog op mijn lijstje, maar ik vind die eerste stap heel groot, haha. Ik twijfel er niet aan dat die 16 km jou gaat lukken! 🙂

Geke
23 dagen geleden

Wat ben je goed bezig zeg! En van 10 naar 16 is ook wel weer een grote hap erbij, meer dan de helft.
Maar komt vast helemaal goed.
Evy vind ik heel fijn als begeleiding, heb daar mijn start to run mee gedaan, afin, nog met de allereerste podcast want ik heb geen smartphone. Nu loop ik mijn 6 km gewoon met zelfgekozen muziek op mp3. Maar als die smartphone er ooit komt, zal ik Evy misschien ook weer ‘gebruiken’ als ik zou willen opbouwen (maar voor nu is dit meer dan genoeg) 🙂

8
0
Leuk als je een reactie achter laat!x