Er is nog wat twijfel of ik dit onderwerp, de overgang, echt een onderwerp laat zijn op mijn blog. Het heeft voor mij een negatieve klank, iets waar je niet teveel over moet zeuren. Maar inmiddels heeft het wel een behoorlijke invloed op mijn leven, de ene dag wat meer dan de andere, dat ik er toch wel iets over wil vermelden. Misschien helpt het me wel om voor mezelf wat meer duidelijkheid en inzicht te krijgen.

Opvliegers

Want de laatste tijd, eigenlijk sinds ik ziek ben geweest, heb ik meer last van nachtelijk zweten. Ik slaap daar slechter van, ben ‘s nachts in de weer met mijn dekbed, van me af gooien en weer terughalen. Dat werkt door in mijn stemming, ik ben dan niet de gezelligste in huis. Ik heb ook wat vaker een opvlieger, die waren een hele tijd weg. En wat ook een hele tijd weg is, is mijn menstruatie.

Voordeel?

Nu denk je misschien dat dit een voordeel is van de overgang en dat klopt ook wel een beetje. Alleen de gedachte dat ik toch een keer ongesteld moet worden, en dat dat misschien ineens heel heftig kan zijn, gaat regelmatig door mijn hoofd. Vooral als ik een dag naar kantoor moet of ergens anders langere tijd naartoe ga. Dan sjouw ik toch een voorraadje maandverband en tampons mee, want je weet maar nooit. Ik kan me ook haast niet voorstellen dat ik nooit meer ongesteld ga worden.

Is het dan echt zover en hoe nu verder?

Tja, ik heb geen medisch rapport of iets dergelijks waarmee ik aan kan tonen dat ik echt in de overgang zit, maar het lijstje klachten is wel een sterke aanwijzing. Met mijn klachten kan ik naar de huisart, maar ik merk dat ik daar wat terughoudend in ben. Waarschijnlijk door de verhalen die ik lees dat klachten vaak niet serieus worden genomen, de wisselende berichten over wat je er aan kunt doen en de gedachte dat ik me niet aan moet stellen, er maar gewoon mee om moet gaan. Dat zorgt er nu voor dat ik alles maar onderga en me ondertussen wat meer verdiep in de overgang. In de online bibliotheek vond ik al een boek waar ik al voorzichtig in ben begonnen: Hart & hormonen, geschreven door Dorenda van Dijken en Janneke Wittekoek.

Heb jij zelf last van de overgang, heb je tips of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in de reacties. Wil je me liever rechtstreeks een bericht sturen, dan mag je natuurlijk ook een mail sturen.